Oldalak

2020. december 26., szombat

GREENLAND WAX felvitele

    Az impregnáló viasz használata nagyon egyszerű. Az állaga egy kemény szappanra emlékeztet. Nincs is más dolgunk mint a kiválasztott szövetet átdörzsölni a viaszunkkal. Egyenletesen, jól dörzsöljük át a kívánt felületet. Nem szükséges egyből túl vastagon felvinni a viaszt. Ügyeljünk arra, hogy az impregnálni kívánt felület minden részletére kerüljön a viaszból. Főleg a varrások vagy ráhajtások mentén szükséges aprólékosan, pontosan dolgozni. A viasz részben a szövet és a varrások kopásállóságát is növeli.
Az anyag ugyan vízlepergető tulajdonságot kap, de nem válik esőállóvá, vagyis nem esőkabátot készítünk. A vízlepergető tulajdonságán kívül a szélállóságát is növeli az anyagnak. Nem feltétlen szűkséges az egész ruhadarabot be impregnálni, van, hogy elég csak a fontosabb, a víznek jobban kitett részekre felvinni a viaszt. A nadrágszárak alsó része, a kabát válla, vagy az alkari rész is elég lehet.
Miután felvittük a viaszt a szövetre, vasalóval, hőlégfújóval, esetleg hajszárítóval felolvasztjuk. A megolvad, folyékonnyá vált viaszt a szövet szépen magába szívja.
Ha úgy látjuk a folyamatot megismételhetjük, hogy elérjük a kívánt vízhatlanító hatást.
A viasz teljesen természetes anyag, nem szokott allergiás reakciót kiváltani. Ez egy nagyon környezetbarát megoldás. Mosással természetesen valamennyi kimosódik a viaszból, ezért érdemes a mosás után újra lekezelni a szövetet.
Szemerkélő esőben, ködszitálásnál, vagy ónos eső esetében, aranyat ér ez a megoldás. Kényelmesebb, hogy nem kell mindjárt elővenni az esőkabátot vagy a poncsót, mely valljuk be azért egy kicsit kényelmetlen.
Ha érdekesnek tartod ezt a megoldást és szeretnéd kipróbálni, de bizonytalan vagy esetleg kérdésed adódik a témával kapcsolatban nyugodtan írj.
Az előző részben, ide kattintva elérhető, bemutattuk, hogyan tudod saját magad otthon elkészíteni a greenland waxot.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése