Oldalak

2016. március 7., hétfő

Hazafelé ...


     Esett az éjjel. Jócskán jött az égi áldásból. Az ősz is nedvesen indított, majd a tél erre ráerősített. Az utolsó két hónapban nem is emlékszem, hogy lett volna egymásután úgy három nap, amikor nem esett semmilyen csapadék.
     A víz az életet jelenti, csak valahogy nagyon billeg a rendszer. Van, hogy nagyon hiányzik, van amikor pedig túl sok van belőle.
Az ember pedig csak zsémbeskedik, morog. Jól odamondogatja a szomszédnak, meg akinek csak lehet. Vagy dohog magában, mintha másra már nem jutna erő.
    Az EMBER magára maradt, s csak ember(ke) lett.
Elhitte, hogy tőle csak ennyire futja. Az emberiség egy része, mint a nyugati társadalmak zöme, talán még soha sem eszmélt rá önnön hatalmasságára, így fel sem róható neki ez a magatartás. De azon nemzetek esetében, kiknek tudása íratlan időkbe nyúlik vissza, már nem nézhetünk félre, és pironkodva, szemlesütve nem legyinthetünk a felelősség nem vállalása felett!
   Tétlen vagy Nemzetem, pedig minden zsigeredben ott a tudás, s őseid hagyatékával használnod kell! Emlékszel, hogyan kell megfognod a vizet, s kiegyenlíteni és egyensúlyba hozni azt mi kibillent!
Térj meg őseid hagyatékához, hogy újra használhasd azt a tudást, mely szerint, ha annyi hitetek lenne, mint ez a mustármag, és azt mondanátok a hegynek, hegy gyere ide, akkor a hegy idejönne. Ne feledd és vedd komolyan, a Jóisten saját képmására teremtett téged!
     Esett, így sár van. Komoly, rendes nagy dagonya. Ragadós, nehéz, mondhatnánk marasztaló, de hideg, nyúlós máz.
Mint minden, ez is tanít bennünket. A föld és a víz elem keveredése ez a massza, mely lassan, de feltartóztathatatlanul mászik át mindenen mi az útjába áll.
Ez is a ritmusra tanít. Önfegyelemre. 
     A holló is csak lassú szárnycsapásokkal siklik, pedig de szeretem nézni, ahogy a hihetetlen légi bukfencekkel, bravúros csavarintásokkal igyekszik násztáncával lenyűgözni élete társát, minden évben, újra és újra.
Most ő is csak lassan siklik, tán csak nyújtózik egyet. Vagy üzen, hisz ő égi hírnök. Üzen: emelkedj föl! És igaza van, csak úgy kerülhetjük ki ezt a lassú, ragacsos masszát, ha fölülemelkedünk rajta.
     Már az erdőben járok, mikor megnyugtatón rajzolódik ki házikónk körvonala. Bátor őrünk nyugodtan fekszik a nedves földön. Jegesmedvére emlékeztető bundájában fittyet hány a nyirkos, nyúlós időre. Örömét leplezné,
de hatalmas lompos fehér farka elárulja: örül, hogy a gazdit látja.
    Nini, mi suhan a fák között? Egy kedves szomszéd. Öröm fut át lelkemen mindig, ha e kedves kis tüneményt látom. Oly mesés e kicsi mókus, s mégis mily nagy tanító ő is. Szorgos kis teremtmény, ki gondosan készülődik. Nem azért mert félne! Hisz ő még tudja a Jóisten mindenkiről gondoskodik, de mindenkinek hozzá kell tenni a magáét. Készülődik, gyűjtöget, nem sokat, épp eleget. Meleg, puha fészket bélel.
Tudja, hogy ha jő a zord fagyos világ, legjobb meghúznia magát. Ügyet sem vetve az elemek tombolásának, nyugodtan alussza téli álmát. Pihen.
Olyan, mintha nem is e világon lenne.
Üzenetet hozott, közel már az új év! Itt a kikelet! Már csak pár nap és a fény túlerőbe kerül a sötétségen, az esztendő soros változásában.
Lelkünk már nagyon várja, hogy a világ világossága győzedelmeskedjék.

6 megjegyzés:

  1. Kedves Péter!

    Szép ez az írás, mint ahogy szépen éltek ott - köszönjük és gratulálunk! És eszembe jut, hogy 2 éve voltunk Nálatok egy szép túrával, amiről nemrég tettem ki a fényképeket a honlapunkra: http://pusztairoka.blogspot.hu/2014/05/egy-kanyar-duna-kanyar-korul.html
    A Feltámadás reményében,
    üdv.P.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm soraidat. Máig emlegetjük az itt léteteket. Nagy élmény volt a gyerekeknek a sok lovas bácsi, akik kint aludtak a lovaik mellett. Ha erre jártok újra szívesen látunk. Nagyon szépen köszönjük a képeket.
      A Jóisten áldjon benneteket.

      Törlés
  2. Szevasz Batka Peti !Olyan írásaid vannak,hogy.....Többször megsirattam,mert annyira megható volt !Most pedig megint tanítottál a türelemre.Aztán arra is,hogy nézzünk szét a környezetünkben,s lássuk meg a mindennapi csodákat.Aztán a cserepeid,a kiállításról szóló írásod stb...stb...Szóval nemcsak dicsérni ,elismerni szerettelek volna,hanem KÉRNI !!!! Na,mit is...??? Szeretném,ha könyvben is megírnád ezeket !!!! Ne hagyd elkallódni eddigi életed művét!!!! Én szívesen olvasnám !!!!Remélem nem vagyok egyedül !!!Tudom,hogy a kiadása a könyvnek nem olcsó...! De biztosan találnánk megoldást!Nekem van ötletem ! Összefogásban az erő ! Szeretettel ölellek és a csodás családodat!Ismeretlenül:Márti Ui:Ha nem tetszik az ötlet,vagy egyáltalán....,-akkor ne válaszolj,hiszen várjuk a tavaszt,de addig is dagasszuk a sarat...!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon meghatóak a szavaid. Örülök, hogy tetszenek az írásaim. Ott még azért messze nem állunk, hogy ezekből könyv legyen. Talán majd valamikor, addig is nagyon szépen köszönöm a biztatást.

      Törlés
  3. Kedves Péter!

    Szép gondolatok, ideje visszatalálnunk a helyünkre. Érdekes, tegnap építész barátommal hasonló elmélkedést folytattunk. Talán ilyen energiák mozogtak? Nagy reményt jelent rájönni mi az ami rossz, nem működik, és visszatalálni a helyes ösvényre, megtenni az első kapavágást a cél érdekében. (Velünk valami ilyesmi történt.)

    Üdvözlettel: Bányi Zoltán

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a visszajelzésed. Jól esik látni, kiben milyen reakciót vált ki. Főleg, ha hasonló meglátások jelennek meg életünkben.

      Törlés